Voedselbos krijgt vorm

IMG 7016 1
Een walnootboom, een mispel en een krentenboom groeien sinds kort achterop ons erf. Ze vormen het prille begin van een voedselbos. Een bos met niet alleen maar eetbare bomen en planten, ook een minitheater, waterpoel en uitkijktoren. 
De opbrengst van de eetbare kruiden, planten, struiken en bomen gaan we zelf gebruiken.  

Een voedselbos past goed bij de Maargies Hoeve. Onze deelnemers kunnen daarin werken en de opbrengst gaan we gebruiken voor het Kooklokaal en de Theeschenkerij. Het gaat ook om ‘een stukje beleving’. Begin maart is loonbedrijf Burbank begonnen met graafwerkzaamheden, waardoor het voedselbos echt een beetje vorm krijgt. De rolstoelvriendelijke paden zijn aangelegd.

Martijn Aalbrecht uit Hengelo was een van de eersten die acht jaar geleden een voedselbos in Twente aanlegde. Als zelfstandig adviseur helpt hij nu anderen daarmee. Martijn heeft het ontwerp van ons voedselbos gemaakt en onlangs een cursus enten van bomen verzorgd voor een aantal van onze medewerkers. Erg leuk, de eerste eigen geënte bomen zijn geplant! Medewerker Joanne gaat samen met Lu en Lotte de aanleg van het voedselbos coördineren. In de vlogs is te zien dat zij met deelnemers de eerste bomen plant en hoe het voedselbos verder langzaamaan een beetje vorm begint te krijgen. Het duurt wel een jaar of vijf voordat het voedselbos helemaal af is. We gaan bomen en planten in fases aanplanten. Pas na een jaar kunnen we de eerste bessen plukken en na acht jaar fruit en noten. Het voordeel van een voedselbos is dat je er groente en fruit kunt verbouwen die je niet in de supermarkt vindt, zoals oude soorten, waaronder moerbei en mispel, maar ook nieuwe soorten zoals een kruising tussen pruim en perzik. De olijfwilg, pecanboom en paw paw zijn voorbeelden van minder bekende bomen die goed gedijen in een voedselbos.