Over Ons

De Maargies Hoeve is een melkveebedrijf, zorgboerderij, theeschenkerij, boerderijwinkel en kooklokaal gelegen in Kallenkote. De Maargies Hoeve is van oudsher al een familiebedrijf. De boerderij wordt gerund door Lu Nijk, Henny Schoemaker en hun kinderen Hedy, Lotte en Gerbert Nijk.

In 2002 besloot Lu Nijk, samen met de agrarische bedrijfsleider Sietze Fokkinga, op het bestaande melkveebedrijf een zorgtak te beginnen om mensen die extra begeleiding nodig hebben een warme en zorgrijke omgeving te bieden. De melkveetak telt ongeveer 380 melkkoeien. Naast de productietak zijn er veel andere activiteiten op de boerderij. Zo hebben diverse soorten landbouwhuisdieren hun plekje bij ons gevonden, is er een moestuin, een skybox en ‘het kleinste kerkje van Nederland’. De theeschenkerij en het kooklokaal zorgen voor veel horeca activiteiten en in Wapserveen is er houtbewerking. In de zomer van 2021 openden we de boerderijwinkel waarin we onder andere onze eigen verwerkte zuivel verkopen. 

Sinds 2013 draaien beide dochters, Hedy en Lotte, volop mee in het bedrijf en in 2016 is ook Gerbert toegetreden. 

Het team van de Maargies Hoeve bestaat uit fulltime medewerkers, parttimers, vrijwilligers en stagiaires, voor zowel de agrarische tak, de zorgtak, de theeschenkerij als het kooklokaal.

 

Onze naam

We krijgen dikwijls de vraag waar de naam Maargies Hoeve toch vandaan komt. Lang geleden woonde op deze plek een boerengezin met twee vrijgezelle dochters. In de volksmond stonden deze dochters bekend als ‘de maargies’ (dialect voor meisjes) en de koppeling met de boerderij (de hoeve) was daarna snel gemaakt. Sindsdien stond de boerderij en later de melkveehouderij bekend als ‘de Maargies Hoeve’, een naam die we vervolgens ook gegeven hebben aan de zorgboerderij en aan de theeschenkerij.